кънки клуб денкова-стависки

Телефон  за контакт: 0887-608-390

КЪНКИ КЛУБ Денкова - Стависки

За нас

медалисти от Европейски първенства, четирикратни медалисти от Световни първенства, участници в три Олимпиади, многократни носители на отличието спортист на месеца, Спортисти на годината на България за 2006 година и многократни номинации в призовата десетка България за най-добър спортист на годината, над 5 пъти отличени с Икар в различни категории и много други. През 2007 година Президентът на Република България Георги Първанов им връчва най-високото държавно отличие - орден Стара планина първа степен „за изключителен принос в развитието на физическото възпитание и спорта в Република България”. Постиженията в спорта превръщат Денкова и Стависки в безспорни любимци на публиката и поставят България на картата на световния кънки спорт наред с нации като Русия, Франция, Канада – непобедими лидери до този момент


Клуб „Денкова Стависки” е създаден с цел да положи основите на школа по фигурно пързаляне, като  организира учебни групи и подготовка на състезатели за високо спортно майсторство. Ние С радост приемаме всички, които харесват и желаят да се занимават с този красив спорт. Школата към клуба с всеотдайност и професионализъм подготвя бъдещите надежди, които искат да достигнат върховете във фигурното пързаляне. В клуба се обучават деца от 3-годишна възраст, както и всички желаещи да практикуват кънки спорта.


Клуб „Денкова Стависки” подготвя състезатели във всички дисциплини на фигурното пързаляне: индивидуално – мъже и жени, спортни и танцови двойки. Ежегодно клубът организира  летни лагери в България и чужбина.

През месец декември 2012 г. бе осъществена една мечта на клуба – организирането на международен турнир по фигурно пързаляне - Купа „Денкова - Стависки”. Състезанието бе прието и отразено в Спортния календар на Международната  федерация по кънки. Участваха 120 състезатели от 4 континента, разпределени в 19 категории. Нашата амбиция е този турнир да се превърне в традиционно състезание и желана дестинация на много състезатели!


Албена и Максим сложиха началото на историята и доказаха, че няма невъзможни неща. Техните постижения са блестящ пример за всички, които се стремят да достигнат мечтите си, независимо колко смели са те.

Всички, които харесват и желаят да се занимават с този красив спорт, са добре дошли!!!

Клуб “Денкова – Стависки” е основан през 2003 година след първия категоричен пробив на Албена Денкова и Максим Стависки на световния лед. За първи път в историята на този спорт танцова двойка от България печели сребърни медали от Европейско първенство и бронз от Световно първенство. Този успех става причината за създаването на клуб по фигурно пързаляне, носещ техните имена. Председател на клуба е двукратната световна шампионка в танците на лед за 2006 г. и 2007 г. Албена Денкова.

Албена Денкова и Максим Стависки са най-успешните български фигуристи в историята на зимните спортове в България. Биографията им като двойка е изключително интересна, изпълнена с много препятствия и битки на леда. Най-големият им успех са двете поредни световни титли -  в Калгари, Канада през 2006-та година и в Токио, Япония през 2007-ма. 11 пъти шампиони на България, през спортната си кариера Албена и Максим печелят огромно количество отличия – над  100 призови медала от международни състезания, над 15 медала и шампиони на всеки един турнир от престижната серия Гранд При, трикратни